2011. április 2., szombat

Feledésbe nem merült emlékekhez, íme ez vagyok én és te is...

"Több felismerésre jutottam az elmúlt évek festői ténykedéseiben, és az üresjáratos pillanataimban. Legfőképp arra, hogy a felismerés jó érzéssel tölti el az embert. Legjobban egy detektívfilmhez tudnám hasonlítani dolgaimat, ahol a jelenetek, festmények révén, és azok kapcsolódásaival juttathatom el a nézőt a főszereplőn (motívumokon, témán) keresztül az ügy végső felgöngyölítéséhez. Nekem saját ügyem van, s magam vagyok a nyomozó is.
Tettlegességgel elkövethettem valamit, vagy el kellet volna kövesek, mert folytonos „nyomozási kényszer „faggatózik önmagam felé a nyomok felfedésére, megtalálására, azaz festményeim létrehozására, hogy olyan filmkockákhoz hasonlítható festményeket készítsek, amik megmagyarázzák azt, amit szavakkal soha nem tudtam könnyebben kifejezni. 
Sokak által ismert a mondás: „Mindenki azt csinálja, amit tud”- én éppen ellenkezőleg, pont azzal foglalkozom, amiben a legtöbb problémát, kihívást, titokzatosságot vélek felfedezni.
Képeim témája gyermekkori, családi, vagy ismerősök fotóira hagyatkozva készülnek. Előfordul, hogy egyszerűen talált fotókon látott képelemekből dolgozok fel részleteket, vagy különféle filmekből kifényképezett, érdekesnek vélt jelenetek képkockáiból merítek ötleteket. A törekvésem lényege többletjelentéssel való felruházása olyan emlékképeknek, amire nem emlékszek, vagy éppen ott se voltam. Olyan fotók ezek, amiket nem a megfestés szándékával készítettek, hanem valami másért. A fotós lefotóz valamit valamiért, a festő meg, ha akar, fest valamit azokat nézegetve, gondolva.  Úgy vélem a festő, ha nem ragaszkodik a fotó teljes lemásolásához, saját keretein belül mozogva bármit megtehet azzal. Többletjelentéssel felruházott, hagyományos festészeti technikákat alkalmazva létrejöhet valami más, ami a saját dolgaink között szemlélve, beépülhet személyes történetünkbe. A képeimen megjelenő szarka ennek a dolognak a metaforája, a tolvaj időtöltésé, a festésé, mely belső csillogó dolgokat ragyogtat meg, hogy jobban, érdekesebben érezze magát az ember, mint egy hétköznapi fotót nézve, vagy akármi mást.  A jelenlegi képeimet még érdekesebb gondolati motívumokkal, metaforikus víziószerű utalásokkal szeretném bővíteni, többletjelentésekkel „feldíszíteni „ ,ami egy tágabb értelmezési lehetőséget, perspektívát nyújthat a feledésbemerült emlékek összehasonlítására a jelenünkben a maival."




Pinczés József a Virág Judit Galériában

Pinczés József Budapest áramlat című kollektív kortárs kiállításban látható a Virág Judit Galériában, 2011. május 27-től június 30-ig.



A Virág Judit Kortárs Galéria 40 év alatti festőművészeknek kiírt pályázati felhívására több mint 200 pályázat érkezett. A szakmai kuratórium fáradságos és nehéz döntés után a következő 11 művészt válogatta be a Budapest Áramlat című kiállításra: Csató József, Debreczeni Imre, Fridvalszki Mark, Király Gábor, Kristóf Gábor, Mátyási Péter, Pinczés József, Sándor Krisztián, Szentesi Csaba, Szőke Krisztián, Töröcskei Bence.
A szakmai kuratórium tagjai voltak: Topor Tünde művészettörténész, az ArtMagazin főszerkesztője, Fenyvesi Áron művészettörténész, a Trafó Galéria vezetője, Készman József művészettörténész, a Műcsarnok Kurátori Osztályának Produkciós Vezetője, Ledényi Attila művészeti kommunikációs szakember, az Edge Communications igazgatója, Sárvári Zita a Virág Judit Kortárs Galéria és a kiállítás kurátora.
A csoportos festészeti kiállítás célja, hogy bemutassa a ma Magyarországon uralkodó legújabb festészeti tendenciákat, a legújabb stiláris utakat, egyéni hangvételeket. Galériánk számára az is fontos, hogy kiállítási programjainkkal kihangsúlyozzuk a festészet folytonosságát és ezen új irányzatok bemutatásán keresztül élénkítsük a közönség és az újgenerációs festőművészek kapcsolatát. A 2011. május 27. és június 31. között megrendezésre kerülő kiállítás rendhagyó kurátori munka mellett szerveződik. 15 meghívott művész mellett, 15 pályázati úton kiválasztott művész kap bemutatkozási lehetőséget a Virág Judit Kortárs Galériában.
Díj: A közönségszavazatok figyelembevételével a galéria és a kuratórium szakmai döntése alapján a legtöbb szavazatot kapott pályázó önálló kiállítási lehetőséget kap a Virág Judit Kortárs Galériában. A pályázatokat e-mailen várjuk a zita.vjg@gmail.com címre. Kérdéseket ugyancsak ezen az e-mail címen várunk. Pályázatok leadási határideje: 2011. április 20.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése